Ensembles

Coprario Consort

Het Coprario Consort is een groep professionele musici die zich hebben toegelegd op het spelen van consortmuziek uit de voornamelijk Engelse en Italiaanse Renaissance.
De instrumenten waarop het Coprario Consort speelt zijn kopieën van historische instrumenten, die door hedendaagse bouwers werden nagebouwd. Het consort heeft diverse viole da gamba’s in gebruik, variërend van de kleine altgamba’s tot grote basgamba’s.
De musici van het Coprario Consort studeerden af aan de Conservatoria van Tilburg, Utrecht en Rotterdam. Zij spelen geregeld op de kamermuziekpodia in Nederland en daarbuiten

http://saartjeschrage.com/coprario-consort/

 

 

 

cantores-sancti-gregorii-st-truiden-2014-1
Cantores Sancti Gregorii
Cantores Sancti Gregroii is opgericht in 2013 door Jan Janovcik als een experimenteel artistiek platform waar traditie en avant-garde elkaar tegenkomen.
Het ensemble is gespecialiseerd in  sacrale en religieuze muziek met een focus op het Gregoriaans en daarop gebaseerde polyphonie.
Met respect voor de onuitputtelijke bron van inspiratie. die schoonheid en traditie kunnen vormen, streven de Cantores er naar om heilige muziek in de integrale liturgische context te presenteren, zijn Sitz im Leben, zowel in concert of in een werkelijke liturgische viering.
Het ensemble bestaat uit zangers die niet schuwen de schoonheid te zoeken in het onverwachtte, die bereid zijn zorgvuldige studie te wijden aan gebruik van historische bronnen en instinctieve en onbewuste improvisatie en ornamentatie. In de uitvoering van Gregoriaans en middeleeuwse en renaissancepolyphonie, muziek die ontstaan is in gewelddadige tijden, zoeken de Cantores naar een uitvoering die sterk en mannelijk, aards en intens is.

http://www.cantoressanctigregorii.com/

 

 

 

hemony-2016-pieterskerk
Hemony ensemble
Het Hemony Ensemble is een klein professioneel ensemble voor renaissancemuziek. Het legt zich toe op Nederlandse muziek uit de zestiende en vroege zeventiende eeuw. De aandacht gaat vooral uit naar de gedrukte vocale muziek zoals die in de huiskamers van de aristocratie en de welgestelde burgers functioneerde. Het ensemble wil daarbij vooral de fijnzinnigheid van de muziek tot uitdrukking laten komen. Het laatste project van Hemony was ''De Beeldenstorm'', waarin tot uiting kwam welke betekenis de reformatieheeft gehad voor de muziek in de Lage Landen.
Het ensemble staat onder leiding van musicus en musicoloog Simon Groot

http://www.hemony.nl

 

 

 

 

 

Oriana
Oriana specialiseert zich in het uitvoeren van muziek uit de late middeleeuwen en renaissance. De vaste leden van het ensemble zijn de blokfluitisten Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman. Ze werken regelmatig samen met andere instrumentalisten en zangers. Het ensemble beschikt over speciaal voor hen gebouwde consortfluiten. Deze consortblokfluiten zijn kopieen van instrumenten uit de renaissance. Voor de programma's met Oriana zie; Oriana

http://www.ensemble-oriana.com/

 

 

 

1024px-manuscript_of_omnium_bonorum_plena
Cappella van Zuylen
Cappella van Zuylen is een professioneel ensemble uit Utrecht dat zich specialiseert in de uitvoering van polyfone muziek uit oude handschriften.
De zangers hebben elkaar ontmoet in het Utrechtse muziekleven en aan het conservatorium van Tilburg, waar in de studierichting Oude ensemblemuziek bijzondere aandacht besteed wordt aan het begrip van oorspronkelijke bronnen en de historische uitvoeringspraktijk van het repertoire van middeleeuwen en renaissance.  Hierdoor zijn ze getraind in het zingen van muziek vanaf handschriften en vroege drukken,  en zijn ze in staat deze muziek te interpreteren in de historische en musicologische context. Ze zingen de muziek uit een groot koorboek dat op een standaard staat, zoals in de renaissance ook gedaan werd. Dit vereist dat de ensembleleden goed naar elkaar luisteren, zodat ze niet vier solisten zijn, maar de balans zoeken waarmee ze tot een goede ensembleklank kunnen komen.De programma's worden zorgvuldig samengesteld op basis van muziekhistorisch research door Joep van Buchem, die musicoloog is en docent oude muziektheorie aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam.